Alerji Testi Ankara
Alerji testi Ankara, alerjilerin hangi alerjenler nedeniyle tetiklendiğini belirlemek ve bu tespitler sonucu hastanın yaşam kalitesini arttırmak amacıyla gerçekleştirilen uygulamadır. İnsan bedeni son derece kompleks ve güçlü bir bağışıklık sistemine sahiptir. Bağışıklık sistemi, bireyin haberi bile olmadan dokuları denetleyebilir, vücudun çeşitli bölgelerinde saklanan patojenleri tespit etmek amacıyla araştırma yapabilir ve tespit ettiği patojenleri yok etmek için harekete geçebilir. Böylece bağışıklık sistemi bedeni dış tehditlerden ve enfeksiyonlardan korur.
Bağışık sisteminin ideal bir şekilde çalışmadığı durumlar da mevcuttur. Mesela bir kişinin bağışıklık sistemi, başka bireylerde herhangi bir reaksiyona neden olmayan, tehlikesiz bir maddeyi tehdit olarak algılayabilir. Daha sonra ise bu maddeyi yok etmek için yoğun miktarda histamin ve antikor salınımında bulunabilir. Bağışıklık sisteminin ilgili maddeye verdiği bu gerek duyulmayan tepki alerjik reaksiyon olarak isimlendirilir. Alerji testleri de hangi alerjenlerin veya koşulların bireyde bahsi geçen alerji tepkisini tetikleyebileceğini araştırmak için yapılır. Yazımızın devamında ‘’Alerji testi nasıl yapılır?’’, ‘’Alerji testi Ankara ne kadar sürer?’’, ‘’Alerji testi sonuçları ne zaman belli olur?’’ ve ‘’Alerji testi Ankara nerede yapılır?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara alerji testi hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.
Alerji Testi Nedir?
Alerji testi, farklı türleri bulunan ve alerjik hastalıkların teşhis sürecinde sıklıkla başvurulan tanılama uygulamalarıdır. Tanı uygulamaları, en az tedavi uygulamaları kadar önemlidirler. Çünkü başarılı ve etkili bir tedavi için en önemli basamak, teşhisin doğru şekilde konulmuş olmasıdır. Alerji testleri sayesinde alerjik hastalıklara neden olan alerjen maddeler tespit edilebilir. Bu da hastalara bu maddelerden kaçınma fırsatı sunar.
Alerji Testi Neden Yapılır?
Alerji testi, bağışıklık sisteminin herhangi bir maddeye veya duruma karşı ne kadar duyarlı olduğu tespit etmek amacıyla yapılır. Alerji testleri farklı şekillerde yapılabilirler. Bazıları ilgili alerjenin deri altına iğne ile verilmesi ile yapılırken bazıları ise alerjenlerin cilde temas ettirilmesi şeklinde yapılırlar. Hatta fiziksel alerji testleri bile vardır.
Alerji testleri, alerjenlerin tespit edilmesine ve bireyin yaşamından çıkarılmasına yardımcı olurlar. Böylece alerjik reaksiyonlar ilaç uygulamalarına bile gerek kalmadan önlenebilirler.
Alerji Belirtileri Nelerdir?
Alerji belirtileri, alerjenin vücuda nasıl girdiğine, vücudun bu alerjenlere nasıl tepki gösterdiğine ve benzer etmenlere göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Alerji belirtileri genel olarak şu şekilde sıralanabilir:
- Sık sık hapşırmak.
- Göz yaşarması.
- Burun akıntısı.
- Burun tıkanıklığı
- Ciltte kızarıklıklar ve döküntüler.
- Cilt kaşıntısı.
- Nefes almakta güçlük çekmek.
- Mide bulantısı, hazımsızlık ve ishal.
- Dilin şişmesi.
- Boğaz şişmesi
- Nabzın hızlanması.
- Tansiyon düşmesi.
Alerji belirtileri genel olarak bu şekilde sıralanabilir. Nabız hızlanması, solunum güçlüğü, tansiyon düşmesi ve bayılma gibi şikayetler çok daha tehlikeli alerji belirtileridir. Genellikle anafilaksi veya anafilaktik şok adı verilen ciddi reaksiyonlar sırasında ortaya çıkarlar.
Alerji Testi Ankara Kimlere Önerilir?
Alerji testi, sık sık alerji atakları deneyimleyen ve bu alerjik reaksiyonların hangi uyaran nedeniyle ortaya çıktığını bilmeyen kişilere tavsiye edilir. Bu testler sayesinde bireyler hangi alerjenlerin onlar için zararlı olduğunu bilebilir ve bu alerjenlerden kaçınabilirler.
Alerji Testi Çeşitleri Nelerdir?
Alerji testi çeşitleri arasında şunlar yer almaktadır:
- Deri prick testi.
- Deri yama (patch) testi.
- Moleküler alerji testi.
- İlaç alerjisi testi.
- Besin allerji testi
- Solunum fonksiyon testi.
Alerjilerin veya alerjik hastalıkların teşhis sürecinde bu gibi tanılama uygulamalarına başvurulabilir.
Alerji Testi Tehlikeli Mi?
Alerji testleri tehlikeli değillerdir. Alerji testleri sırasında vücutta meydana gelen reaksiyonlar kontrollü bir şekilde gelişir. Ortaya çıkabilecek olası tehlikelere karşı acil müdahale imkanlarının olduğu ortamlarda yapılmalıdır.
Alerji Testi Ankara Ne Kadar Sürer?
Alerji testinin süresi, testin türüne göre değişiklik gösterebilir. Prick testi gibi uygulamalar genellikle 15 dakika içerisinde tamamlanmış ve değerlendirmeye hazır hale gelmiş olurlar. Patch testi gibi alerji testlerinde ise testin son bulması ve değerlendirmenin gerçekleştirilebilmesi için 48 ila 72 saat kadar beklenmesi gerekebilir.
Alerji Testi Ankara Nasıl Yapılır?
Alerji testleri farklı şekillerde yapılabilirler. Bazı testler, cildin belli bir bölgesinin çizilmesi ile bazı testler bu bölgelere alerjen maddelerin özel tekniklerle yamalanması ile yapılır. Bazen ise ilgili alerjen iğne ile deri altına verilir. Alerji testlerinin detayları, testin türüne göre değişiklik gösterebilir. Konu hakkında detaylı bilgi için Prick Testi, Deri Yama Testi ve Moleküler Alerji Testi isimli içeriklerimizi inceleyebilirsiniz.
Alerji Testi Sonuçları Ne Zaman Çıkar?
Alerji testi sonuçları genellikle yarım saat içerisinde çıkar. Bununla birlikte deri yama testinin sonuçları için hastanın 2 ila 3 kadar beklemesi gerekebilir. Testin sonucu değerlendirildikten sonra doktor hastasını sonuçlar hakkında detaylı olarak bilgilendirir.
Ankara Alerji Testi Fiyatları 2024
Ankara alerji testi fiyatları, alerji testinin türüne ve uygulama detaylarına göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Doktorunuz uygulamanın ücreti ve benzer konular hakkında sizi detaylı olarak bilgilendirecektir.