Alerjik Astım Ankara
Alerjik astım Ankara, çeşitli alerjenlerin solunum yollarında irritasyona ve inflamasyona yol açması sonucu ortaya çıkan bir astım türüdür. Alerjenler, zararlı kimyasalların veya mikroorganizmaların aksine genellikle vücut için tehlike teşkil etmeyen ancak vücudun çeşitli nedenlerden tehlike kabul ettiği maddelerdir. Bu maddeler cilde temas ettiklerinde, solunum yoluna girdiklerinde veya yenildiklerinde vücudun alerji tepkisi vermesine yol açarlar. Bu maddelerin antijenleri vücudun immün sistemi tarafından tanınır, antikor üretilmeye başlanır ve histamin salgılanır. Bu da alerjenin bulunduğu bölgede inflamasyon oluşmasına yol açar.
Alerjik astım da yukarıda bahsetmiş olduğumuz mekanizma nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Alerjik astımı, diğer astım türlerinden ayıran en önemli nokta, alerjik astımın olağan astım tetikleyicilerinin (sigara , toz vb) yanı sıra ilgili alerjenin solunumu nedeniyle de yakınmaların ortaya çıkmasıdır. Bu alerjenler arasında ev tozu akarları, polenler, küf ve kedi, köpek tüyü yer alabilmektedir. Bahsi geçen alerjenler daha önce de bahsetmiş olduğumuz gibi vücut için herhangi bir tehlike oluşturmasalar da bağışıklık sisteminin olumsuz tepki vermesine yol açabilirler. Buna bağlı olarak da solunum sıkıntıları, öksürük krizleri ve benzeri ciddi şikayetler ortaya çıkabilir. Alerjik astım ihmal edilmemesi gereken bir rahatsızlıktır. Yazımızın devamında ‘’Alerjik astım tamamen tedavi edilebilir mi?’’, ‘’Alerjik astım tedavisine ne kadar devam edilir?’’, ‘’Alerjik astım tedavisi hayat boyu sürer mi?’’ ve ‘’Alerjik astım tedavisi nasıl olur?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara alerjik astım tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.
Alerjik Astım Nedir?
Alerjik astım, solunum yollarının çeşitli alerjenlere karşı aşırı duyarlı olması sonucu ortaya çıkan bir astım türüdür. Alerjik astım hastalığı, belirli alerjenlere maruz kaldığında solunum yollarının daralması ve mikrobik olmayan iltihaplanmasıyla kendisini belli eder. Bahsi geçen alerjenler arasında ev tozu akarları, polenler, küf mantarları ve hayvan tüyleri yer almaktadır. Alerjik astım, sebebiyle bireyler nefes almakta güçlük çekebilir, hırıltılı solunum yapabilir veya öksürük atakları deneyimleyebilir. Alerjik astım tedavisi kapsamında hastaya çeşitli ilaçlar reçete edilebilir, hasta ilgili alerjenlerden uzak durması konusunda uyarılabilir ve birtakım yaşam tarzı değişiklikleri yapması istenebilir. İmmünoterapi gibi uygulamalar da aşıya uygun olan alerjik astımın tedavisinde kullanılmaktadır.
Alerjik Astım Neden Olur?
Alerjik astım, bağışıklık sisteminin normalde hasta için tehlikeli olmayan alerjenlere karşı tepki vermesi ve buna bağlı olarak da akciğerlerdeki hava kanallarının tıkanması sonucu meydana gelmektedir. Daha önce de bahsetmiş olduğumuz gibi bazı bireylerin bağışıklık sistemi, normalde onlar için bir tehlike teşkil etmeyen yabancı maddeleri de tehdit gibi algılayabilir. Bu da bağışıklık sisteminin alerjenlere çeşitli biyokimyasal tepkiler vermesine yol açar. Bu tepkiye bağlı olarak akciğerlerde mikrobik olmayan bir iltihap gelişir ve bunun sonucu olarak bronşlar daralabilir ve alerjik astım olarak isimlendirilen klinik tablo ortaya çıkabilir.
Alerjik Astım Belirtileri Nelerdir?
Alerjik astım belirtileri arasında şunlar yer almaktadır:
- Kuru öksürük.
- Öksürük krizleri.
- Hırıltılı solunum.
- Nefes almakta güçlük çekmek.
- Nefes alıp verirken ıslık sesini andıran bir ses gelmesi.
- Göğüs bölgesinde ağrı hissi.
- Göğüste baskı.
Alerjik astım belirtileri bu şekilde sıralanabilir. Bu şikayetleri olan hastalar vakit kaybetmeden bir immünoloji&allerji veya göğüs hastalıklar uzmanı ile görüşmelidir.
Alerjik Astım Ankara Kimlerde Görülür?
Alerjik astım genelde ailede astımı, rinit ve egzeması olan hastalarda görülür. Alerjik astım hem kadınlarda hem de erkeklerde görülebilir. Çocukları ve yetişkinleri de aynı oranlarda etkiler. Bununla birlikte hastalık genellikle çocukluk çağlarında teşhis edilir. Alerjik astım, erişkin yaşta kadınlarda erkeklere kıyasla daha sık görülebilmektedir.
Alerjik Astım Ankara Tehlikeli Mi?
Alerjik astım, bireyin solunumunu ciddi şekilde etkileyebilir. Bu yüzden tehlikeli ve tedavisi ihmal edilmemesi gereken bir hastalıktır.
Alerjik Astım Ankara ve Astım Arasındaki Fark Nedir?
Astım alerjik olsun olmasın viral enfeksiyonlar, sigara dumanı, egzersiz ve ilaç kullanımı gibi faktörler her iki tipinde de yakınmaları artırır. Alerjik astım da ise ilaveten, duyarlı olduğu allerjenle karşılaştığında da yakınmaları olurken allejik olmayan astımda bu özellik görülmez.
Alerjik Astım Tanısı Nasıl Konulur?
Alerjik astımın teşhis ve tedavi sürecinde ilk olarak çeşitli alerji testleri yapılır. Bu testler sayesinde astımın türünden emin olunur ve hangi maddenin alerjik astıma yol açtığına yönelik araştırma yapılmış olur. Sadece test pozitifliği astımın allejrik olduğunu göstermez, test pozitifliğine uyan bir öykü olması beklenir.
Alerjik Astım Tedavisi Nasıl Yapılır?
Alerjik astımın tedavisi olağan astım tedavisi şeklindedir. Öncelikle yakınmaları artıran tüm tetikleyicilerden (vira enfeksiyonlar, sigara dumanı, keskin kokular vb) hastanın uzak durması önerilir. İlaveten duyarlı olduğu alerjenden korunmaya özgü yöntemler önerilir (örneğin ev tozu akarından korunma). Ayrıca ilaç tedavisi kullanılır. İlaçlar iki şekilde kullanılır. Koruyucu ilaç olarak adlandırılan antiinflamatuar ilaçların başında kortizon içeren spreyler gelir. Ayrıca yakınmaları arttığında kullanabilecekleri rahatlatıcı ilaç önerilir. Allerjik astımda immünoterapi (aşı tedavisi) nadir kullanılıyor olup astımı hafif olup beraberinde ağır alerjik riniti olan olgularda önerilir.
Alerjik Astım Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Alerjik astım tedavisi genellikle bireyin yaşamı boyunca devam etmektedir. Tedavi doktorun önerdiği şekilde kullanılmalıdır. Yakınmalar geçince ilaçlar kesilmemelidir. İlaçlar ancak bu konuda uzman bir doktor tarafından önerilirse yakın takip ile kesilebilir.
Ankara Alerjik Astım Tedavisi Fiyatları 2024
Ankara alerjik astım tedavisi fiyatları, tedavinin detaylarına ve benzer etmenlere göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilmektedir. Tedavinin detayları belirlendikten sonra ücret hakkında bilgilendirme yapılabilir.