Astım Ankara
Astım Ankara, solunum yollarının daralması ve solunumun güçleşmesi ile karakterize olan, kronik bir solunum yolu hastalığıdır. Solunum, bütün canlı varlıklar için son derece önemli bir faaliyettir. Solunum olayı sayesinde canlılar yaşamsal faaliyetlerini yerine getirmelerini sağlayan enerjiyi üretebilirler. İnsanlar için de oldukça önemli olan solunum olayı, ağız veya burun yolu ile başlayıp solunum yolları sayesinde akciğerde noktalanır. Akciğer, havadan alınan oksijenin kana karışmasını sağlar. Oksijen bakımından zengin olan kan ise kalp ve atardamarlar yolu ile organları ve dokuları meydana getiren hücrelere aktarılır. Böylece hücrelerin mitokondrilerinde besin öğeleri yakılabilir, ATP adı verilen enerjinin temel molekülü meydana getirilebilir.
Bununla birlikte bazı akut veya kronik hastalıklar, solunum olayının ideal bir şekilde gerçekleşmesine engel olabilirler. Astım da bu hastalıklardan biridir. Astım, çeşitli ilaç uygulamaları ile kontrol altına alınması mümkün bir hastalıktır. Yazımızın devamında ‘’Astım tedavisi nasıl yapılır?’’, ‘’Astım tedavisi ne kadar sürer?’’, ‘’Astım tamamen tedavi edilebilir mi?’’ ve ‘’Astım belirtileri arasında neler yer alır?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara astım tedavisi ve astım hastalığının detayları hakkında bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.
Astım Nedir?
Astım, solunum yollarının kronik olarak mikrobik olmayan bir iltihaplanmayla karakterize olan bir solunum yolu hastalığıdır. Astım hastalığı, nefes almayı zorlaştırabilir ve göğüs sıkışmasına, öksürüğe ve nefes darlığı gibi şikayetlere yol açabilir. Astım hastalığı, astım atağı adı verilen ve bahsetmiş olduğumuz şikayetlerin aniden kendilerini göstermesi ile karakterize olan ataklara yol açabilir. Astım hastalığı, tedavi edilmediği takdirde yaşam kalitesini ciddi ölçüde düşürebilir ve riskli sağlık sorunlarına yol açabilir. Çeşitli ilaç tedavileri ve tetikleyici faktörlerden kaçınma ile astım hastalığı kontrol altına alınabilir.
Astım Neden Olur?
Astım, çeşitli tetikleyici faktörlerin, alerjenlerin ve patojenlerin maruziyeti sebebiyle meydana gelir. Vücut bu tetikleyici faktörlere karşı biyolojik bir yanıt verir. Bu yanıt, solunum yollarındaki düz kasların kasılmasına, bölgede yoğun miktarda mukus salgılanmasına yol açar. Buna bağlı olarak da solunum yolu ciddi ölçüde daralır.
Astımda yakınmaların artmasına yol açabilecek tetikleyici nedenler arasında şunlar bulunabilir:
- Toz
- Sigara dumanı.
- Soğuk hava.
- Toz akarları.
- Evcil hayvan türleri.
- Beta bloker ve aspirin gibi ilaçlar.
- Ani ve yoğun stres etmenleri.
- Hava kirliliği.
- Keskin Kokular.
- Soğuk algınlığı.
Astım belirtileri bu gibi nedenler sonucu ortaya çıkabilir.
Astım Ankara Belirtileri Nelerdir?
Astım belirtileri arasında şunlar yer almaktadır:
- Tekrarlayan öksürükler ve öksürük atakları.
- Nefes darlığı, nefes almakta güçlük çekmek.
- Hırıltılı/hışıltılı solunum.
- Göğüs sıkışması.
Astım belirtileri bu şekilde sıralanabilir. Bununla birlikte bu belirtiler pek çok farklı hastalık nedeniyle de görülebilirler. Bu yüzden astımın kesin olarak teşhis edilebilmesi için alanında uzman bir doktor ile görüşülmesi şarttır.
Astımlı hastaların önemli bir kısmında astım yakınmaları ile birlikte burun akıntısı, burun tıkanıklığı, hapşırma gibi burun yakınmaları da olabilir.
Astım Ankara Kimlerde Görülür?
Astım Ankara çocuklarda daha sık görülen bir hastalıktır, bununla birlikte yetişkinlerde de görülmesi mümkündür. Türkiye’de yaklaşık her 100 yetişkinden 6’sında astım hastalığı görülmektedir. Bu rakam çocuklarda her 100 çocuktan 14’ü olarak karşımıza çıkar. Yani astım çocuklarda neredeyse iki kat kadar daha sık görülen bir rahatsızlıktır. Astım kadınlarda ve erkeklerde veya kız çocuklarında ve erkek çocuklarında hemen hemen aynı oranda ortaya çıkmaktadır. Yani cinsiyet, astım hastalığı için ciddi bir risk faktörü oluşturmamaktadır.
Astım Ankara Tanısı Nasıl konulur?
Astım tanısında öykü son derece önemlidir. Yanı sıra solunum fonksiyon testleri ile solunum yollarının durumu, ayrıca alerji deri testleri ile de hastanın alerjik olup olmadığı belirlenir
Her Astım Alerjik Midir?
Hayır değildir. Erişkinlerde yaklaşık iki astımlıdan biri alerjiktir. Aslında alerjik olsun olmasın astımın klinik seyri ve özellikleri ve tedavisi çok benzerdir. Tek fark alerjik astımlıların duyarlı oldukları alerjenler karşılaşmada da şikayetleri olurken alerjik olmayan astımlılarda bu özellik görülmez.
Astım Ankara Tehlikeli Mi?
Astım Ankara, akciğerlere ulaşan oksijen miktarında ciddi bir azalmaya yol açabilir. Dolayısıyla da beyin gibi hayati organların oksijene ulaşımı da önemli ölçüde kısıtlanabilir. Bu da astım ataklarını tehlikeli kılar. Astım atakları, gerektiği gibi müdahale edilmedikleri takdirde bireyin yaşamını tehdit edebilirler.
Astım Tedavisi Var Mı?
Astım hastalığı çeşitli tedavi uygulamaları ile kontrol altına alınabilir. Bununla birlikte astımı tamamen ve kesin olarak tedavi etmeye yönelik herhangi bir uygulama bulunmamaktadır. Yani astım hastalığı tamamen iyileşmez veya geçmez. İlaçlarla kontrol altına alınması ve bireyin yaşam kalitesinin iyileştirilmesi mümkündür.
Astım Tedavisi Nasıl Yapılır?
Astım tedavisinde 3 temel ilke bulunur:
İlkinde astımı bozan faktörlerin belirlenerek onlardan uzak durulması önerilir. Bu yaklaşım en az ilaç tedavisi kadar önemlidir. İkincisinde ise hastanın şikayetlerini azaltan, astım atakları sırasında ortaya çıkabilecek tehlikeli durumları önleyen ve astım ataklarını önlemeye yönelik olan çeşitli ilaçlar verilir. Astımda ilaçlar iki şekilde uygulanır. İlki inflamasyonu kontrol eden koruyucu ilaçlar; ikincisi ise nefes darlığı olduğunda gereğinde kullanılan rahatlatıcı nefes açıcı ilaçlar. Koruyucu ilaçlar genellikle ilgili bölgedeki inflamasyonun azaltılması ve böylece astım ataklarının önlenmesi (veya sıklıklarının azaltılması) için reçete edilirler. Koruyucu ilaç kapsamında esas ilaç grubu kortizon içeren ilaçlardır. Kortikosteroid içerikli denetleyici ilaçlar ise genellikle daha uzun süreli rahatlama ve koruma sunan ilaçlardır. Rahatlatıcı ilaçlar, astım atakları sırasında ortaya çıkan belirtilerin kontrol altına alınması, bireyin rahatça solunum faaliyetini sürdürebilmesi için verilirler. Doktorunuz astım tedavisinin detaylarını tamamen sizin genel sağlık durumunuza ve taleplerinize uygun bir şekilde planlayacaktır.
Astım Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Astım tedavisi yaşam boyu devam etmektedir. Alınan ilaçların dozları, hastanın klinik durumuna göre zaman zaman değişkenlik gösterir. Yakınmaları artan hastalarda ilaç dozları yükseltilirken aynı hastada yakınmaları düzelince ilaç dozları hastayı kontrol altında tutan en düşük doza düşülür. Yani daha önce de bahsettiğimiz gibi kısa süreli bir tedavi ile astımı tamamen ortadan kaldırmak veya hastanın tedavi ihtiyacını gidermek mümkün değildir. Bu yüzden bireyler yaşamları boyunca doktorları tarafından reçete edilen ilaçları kullanmalı, önerilen yaşam tarzı değişikliklerine uymalıdırlar.
Ankara Astım Tedavisi Fiyatları 2024
Ankara astım tedavisi fiyatları, tedavinin detaylarına ve benzer etmenlere göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilmektedir. Tedavinin detayları belirlendikten sonra ücret hakkında bilgilendirme yapılabilir.