Saman Nezlesi Ankara (Mevsimsel Alerjik Rinit)
Saman nezlesi Ankara, atmosferde bulunan polenlerin, üst ve alt solunum yolu ile teması sonucu ortaya çıkan bir alerjik reaksiyondur. Solunum faaliyeti, diğer tüm canlılar için olduğu gibi insanlar için de son derece önemlidir. Bu yüzden bağışıklık sistemi, solunum yollarının korunabilmesi için oldukça aktif bir şekilde çalışmaktadır. Bununla birlikte bağışıklık sistemi bazen, solunum yolu için herhangi bir ciddi tehlike teşkil etmeyen maddelere karşı da tepki gösterebilmektedir. Bu maddeler arasında polenler, hayvan tüyleri ve toz bulunmaktadır. Bahsi geçen maddeler gözlere, buruna veya ağıza temas ederek alerjik reaksiyon oluşmasına neden olabilirler.
Saman nezlesi, özellikle de polenlerin havada artış gösterdiği dönemlerde ortaya çıkmaktadır. İlkbahar, yaz ve son bahar aylarına, çeşitli bitkilerin polenlerini havaya saçması ile birlikte, alerjik bireylerde şikayetler başlayabilir. Saman nezlesi, uygun tedavi ile kontrol altına alınabilmektedir. Yazımızın devamında ‘’Saman nezlesi tedavisi nasıl yapılır?’’, ‘’Saman nezlesi tedavisi ne kadar sürer?’’, ‘’Saman nezlesi tamamen tedavi edilebilir mi?’’ ve ‘’Saman nezlesi hangi belirtilere yol açar?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara saman nezlesi tedavisi ve saman nezlesinin detayları hakkında bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.
Saman Nezlesi Nedir?
Saman nezlesi, polenlere karşı aşırı duyarlı olunması sebebiyle ortaya çıkan bir alerjik reaksiyon (tepki) türüdür. Bu hastalık, polenlerin burun, gözler ve boğaz gibi üst solunum yollarında alerjik tepkiye neden olmasıyla kendini gösterir. Saman nezlesi semptomları(yakınmaları) arasında hapşırma, burun akıntısı, kaşıntı, burun tıkanıklığı ve gözlerde sulanma yer alabilir. Ağaç polenleri ilkbaharda (şubat-nisan), ot (çayır) polenleri nisan-temmuz ayları arasında ve yabani ot polenleri ise yaz sonunda semptomlara neden olabilir. Saman nezlesi tıp dilinde mevsimsel alerjik rinit olarak da bilinir.
Alerjik Rinit Nedir?
Alerjik rinit, burun içindeki mukoza zarının alerjenlere karşı aşırı reaksiyon göstermesi sonucunda ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Alerjik rinit genellikle polenler, toz akarları, küf mantarları veya hayvan tüyleri gibi alerjenlerle temas sonucunda meydana gelmektedir. Bahsi geçen alerjenlere maruz kaldığında, burun mukozasında iltihaplanma ve şişme (ödem) meydana gelebilir. Bunun bir sonucu olarak da burun tıkanıklığı, burun akıntısı, hapşırma ve burunda kaşıntı gibi belirtiler ortaya çıkar. Alerjik rinitin yol açtığı şikayetler, bireyin yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilir ve uyku problemlerine, baş ağrısına ve konsantrasyon bozukluklarına neden olabilir. Bazı hastalarda bu tabloya astım da eşlik edebilir. Bu yüzden saman nezlesi olarak da bilinen bu hastalığın tedavisi ihmal edilmemelidir.
Saman Nezlesi Neden Olur?
Saman nezlesi, çeşitli alerjenlerin vücut ile etkileşime girmesi sonucu oluşabilir. Saman nezlesine yol açan allerjenler polenlerdir. Bu alerjenler genellikle solunum yolu ile vücuda girerler ve bağışıklık sisteminin tepki vermesine yol açarlar.
Saman Nezlesi Belirtileri Nelerdir?
Saman nezlesi belirtileri arasında şunlar yer almaktadır:
- Burun akıntısı.
- Burun tıkanıklığı.
- Burunda kaşıntı hissi
- Gözlerde sulanma ve göz kaşıntısı.
- Tekrarlayan hapşırma.
- Öksürük krizleri.
- Geniz akıntısı.
- Uyku problemleri.
- Dikkat sorunları.
- Göz altı şişlikleri.
- Boğazda, kulaklarda ve damakta kaşıntı hissi.
- Halsizlik ve yorgunluk.
Saman nezlesi bu gibi belirtilerin ortaya çıkmasına neden olabilir. Beraberinde astım da olan bireylerde nefes darlığı, hırıltılı solunum ve öksürük yakınmaları da olmaktadır. Birey bu belirtilerin tamamını deneyimlemek zorunda değildir, ayrıca belirtilerin şiddeti de kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Bu belirtilerin varlığı saman nezlesinin kesin tanısı için yeterli değildir, kesin tanı ve bilimsel tedavi için mutlaka alanında uzman bir hekime danışılmalıdır.
Saman Nezlesi Bulaşıcı Mıdır?
Saman nezlesi, vücudun bağışıklık sisteminin çevresel birtakım etmenlere verdiği tepki sonucu ortaya çıkmaktadır, bu yüzden de saman nezlesi bulaşıcı değildir. Yani saman nezlesi temas, hava veya damlacık yolu ile bir kişiden başka bir kişiye bulaşmamaktadır.
Saman Nezlesi Tedavisi Var Mıdır?
Saman nezlesi çeşitli yaşam tarzı değişiklikleri ve semptomatik tedavi ile kontrol altına alınabilmektedir.
Saman Nezlesi Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Saman nezlesi tedavisi süresi, hastanın ilgili alerjenlere ne kadar süre maruz kaldığına göre değişiklik gösterebilir. Bu maruziyet sonlandığında tedavi de sonlandırılabilir. Tedavinin her yıl polen mevsimi başladığında tekrarlaması gerekir.
Saman Nezlesi Tedavisi Nasıl Yapılır?
Saman nezlesi tedavisi kapsamında öncelikle hastanın duyarlı olduğu alerjenden uzak durmasına yönelik önlemler alınır. Bu kapsamda bölgesel polen takvimlerinin takip edilmesi önemlidir. Ayrıca hastanın deneyimlediği şikayetleri kontrol altına almak için semptomatik (yakınmalara yönelik) ilaç tedavisine başvurulabilir. Bu tedavi kapsamında hastaya oral yolla alınan antihistaminikler, kortizon içerikli spreyler ve benzeri ilaçlar reçete edilebilir. (Reçete edilen ilaçlar doktorun önerdiği dozda kullanılmalıdır. Özellikle de kortizon içerikli burun spreyleri önerilen dozlarda ve önerilen süre boyunca kullanılmalıdır. İlaç tedavisinin etkili olmadığı ve/veya polen döneminin uzun sürdüğü bölgelerde yaşayan hastalarda polen ile aşı (immünoterapi) tedavisi uygulanmaktadır.
Ankara Saman Nezlesi Tedavisi Fiyatları 2024
Ankara saman nezlesi tedavisi fiyatları, tedavinin detaylarına ve benzer etmenlere göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilmektedir. Tedavinin detayları belirlendikten sonra ücret hakkında bilgilendirme yapılabilir.