Prick Testi Ankara
Prick testi Ankara, halk arasında deri prick testi olarak da bilinen, alerjik reaksiyonların teşhisinde ve hangi maddelerin alerjiye yol açtığının tespitinde kullanılan bir uygulamadır. Alerjiler kontrol altına alınması mümkün olan hastalıklardır. Doğru tedavi ve yaşam tarzı değişiklikleri ile alerjilerin birey üzerindeki etkileri en aza indirilebilir. Bununla birlikte doğru tedavinin ve uygun yaşam tarzı değişikliklerinin mümkün olabilmesi için hangi alerjenlerin hastada alerjik reaksiyonları tetiklediği öğrenilmelidir. Bu da ancak alerji testleri ile mümkün olmaktadır.
Günümüzde, çeşitli alerjenlerin hastanın vücudunda ne gibi reaksiyonlara yol açtığını incelemek için kullanılan pek çok alerji testi vardır. Bu testlerden bazıları alerjen maddenin deriye bir süre temas ettirilmesi ile yapılırlar. Bazıları ise hastandan alınan kan yolu ile araştırılırlar. Deri prick testi de bahsi geçen amaç ile gerçekleştirilen alerji testlerinden biridir. Yazımızın devamında ‘’Deri prick testi nasıl yapılır?’’, ‘’Deri prick testinin sonuçları ne zaman belli olur?’’, ‘’Deri prick testi ne kadar sürer?’’ ve ‘’Deri prick testi hangi durumlarda yapılır?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara deri prick testi hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.
Prick Testi Nedir?
Prick testi, hastada alerjiye neden olma ihtimali bulunan maddelerin kontrollü bir şekilde cilt altına nüfuz ettirilmesi ve böylece hastanın hangi alerjene karşı reaksiyon geçireceğinin öğrenilmesi için yapılan testtir. Deri prick testi olarak da bilinen bu uygulama sayesinde hasta birden fazla potansiyel alerjene, kontrollü olarak maruz bırakılır. Böylece hastanın hangi alerjene karşı alerjik reaksiyon vereceği tespit edilir ve bu bilgi alerji tedavisi kapsamında hastanın yaşam kalitesini iyileştirmek için kullanılır.
Deri Prick Testi Neden Yapılır?
Deri prick testi, bireyin alerjik olma ihtimali olan maddeleri tespit etmek amacıyla yapılır. Deri prick testi sayesinde bireyin bedeninde alerjik reaksiyona yol açan maddeler tespit edilebilir ve bireyin bu maddelere maruz kalması önlenebilir. Deri prick testi şu gibi maddelere olan duyarlılığı ölçmek için yapılabilir:
- Ev tozu akarı.
- Evcil hayvan tüyü veya deri döküntüsü.
- Küf mantarı
- Lateks
- Gıdalar
- Arı
- İlaçlar.
Deri prick testi sayesinde bu maddelerin bireyde alerjiye neden olup olmadığı tespit edilebilir.
Prick Testi Kimlere Yapılır?
Deri prick testi sık sık alerjik reaksiyon geçiren ve buna bağlı olarak yaşam kalitesi zarar görmüş olan astım, alerjik rinit, alerjik konjunktivit, arı allerjisi, lateks allerjisi, besin allerjisi, ve ilaç allerjisi olan bireylere ilişkili allerjenler ile yapılır. Bu teste, eğer bireyde hangi maddenin alerjiye neden olduğu bilinmiyorsa başvurulur. Deri prick testi hem çocuklara hem de yetişkinlere güvenli bir şekilde yapılabilir.
Deri Prick Testi Tehlikeli Mi?
Deri prick testi genel olarak tehlikeli bir uygulama değildir. Kontrollü bir ortamda, herhangi bir ciddi alerji riski gelişmesine izin verilmeden yapılır. Bazı hastalarda nadir olarak burun akıntısı ve hapşırma, vücutta kızarma, kaşıntı ve benzeri alerjik tepkiler olabilmektedir. Gelişebilecek olası ciddi reaksiyonlar için sağlık ekipleri müdahaleye hazır bir şekilde beklerler.
Deri Prick Testi Ankara Nerede Yapılır?
Deri prick testi, uygulamayı gerçekleştirme izni olan hastanelerde, özel kliniklerde ve muayenehanelerde yapılabilir. Hastalar bu sağlık kuruluşlarından birine gidip deri prick testi yaptırabilirler.
Prick Testi İçin Hangi Bölüme Gidilmeli?
Deri prick testi için alerji ve immünoloji bölümüne gidilmesi gerekir. Bu alanda hizmet veren alerji doktorları, deri prick testi gibi tanılama ve araştırma uygulamalarını güvenli bir şekilde gerçekleştirebilir ve alerji tedavileri planlayabilirler.
Deri Prick Testi Ankara Ne Kadar Sürer?
Deri prick testi genellikle 15 dakika içerisinde tamamlanır. Yani uygulama son derece hızlı bir şekilde tamamlanmaktadır.
Prick Testi Ankara Nasıl Yapılır?
Deri prick testi sırasında ilk olarak test edilecek olan potansiyel alerjenler belirlenir. Daha sonra ise cilde (iç kol gibi bir bölgeye) bu alerjenlerin olduğu sıvılar ayrı ayrı damlatılır. Ardından ise lancet adı verilen küçük bir iğne yardımı ile bu bölgelere çizik atılır. Böylece ilgili alerjenler deri bariyerini açarak vücut hücreleri ile etkileşime geçerler. Derinin verdiği tepkiye göre hangi maddenin, hastanın bağışıklık sistemi tarafından tehlikeli kabul edildiği anlaşılmış olur.
Prick Testi Sonuçları Ne Zaman Belli Olur?
Deri prick testinin sonuçları testin uygulama aşamalarını takip eden 15 dakika içerisinde belli olur. Doktor testin uygulandığı cilt bölgesini değerlendirir ve elde edilen sonuçlar hakkında hastayı detaylı olarak bilgilendirir.
Ankara Prick Testi Fiyatları 2024
Ankara prick testi fiyatları, uygulamanın detaylarına ve benzer etmenlere göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Doktorunuz uygulamanın ücreti ve benzer konular hakkında sizi detaylı olarak bilgilendirecektir.