Bahar Alerjisi Ankara
Bahar alerjisi Ankara, mevsimsel alerjik rinit olarak da bilinen, genellikle bahar aylarında polenlerin artışa geçmesi ile kendisini gösteren bir rahatsızlıktır. Bahar aylarında, tozlaşma ile üreyen bitkilerin erkek üreme organlarında polen adı verilen yapılar üretilir. Bu yapılar, üretildikleri bitkilerin genetik kodunu taşırlar. Rüzgâr veya tozlaşmaya yardımcı olan böcekler yardımı ile bitkilerin dişi üreme organlarına iletilirler. Böylece bitkilerin üremesi mümkün olur.
Normalde zararsız olan bu polenlere karşı bazı bireylerin immün sistemi daha hassas olabilir. Buna bağlı olarak da polenleri zararlı bir maddeymiş gibi algılayarak polenlere karşı alerji tepkisinin oluşmasına neden olabilirler. Bu da vücudun ilgili bölgelerinde histamin gibi kimyasalların salgılanmasına, solunum yollarında mukus üretilmesine ve benzer sorunlara yol açabilir. Bahar alerjisi son derece yaygın ve genellikle tehlikesiz bir rahatsızlık olsa da bireyin yaşam kalitesini ciddi ölçüde düşürebilir. Bu yüzden bahar alerjisi tedavisi ihmal edilmemelidir. Yazımızın devamında ‘’Bahar alerjisi tamamen tedavi edilebilir mi?’’, ‘’Bahar alerjisi hangi aylarda ortaya çıkar?’’, ‘’Bahar alerjisi tedavisi ne kadar sürer?’’ ve ‘’Bahar alerjisi tedavisi nasıl yapılır?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara bahar alerjisi tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.
Bahar Alerjisi Nedir?
Bahar alerjisi, genellikle ilkbahar aylarında polenlerin artış göstermesi ile ortaya çıkan bir alerjik reaksiyon türüdür. Bu dönemde ağaçlar ve benzeri bitkiler çiçek açarlar, bu da polenlerin rüzgâr gibi hava olayları ile atmosfere yayılmasına neden olur. Böylece alerjik semptomlar tetiklenebilir.
Bahar alerjisi genellikle hapşırma, burun akıntısı, kaşıntı, gözlerde sulanma ve kızarıklık gibi belirtilerle kendini gösterir. Bu belirtiler bireyin günlük yaşantısını olumsuz etkileyebilir. Birey bu şikayetler nedeniyle uyku sorunları yaşayabilir, buna bağlı olarak ise baş ağrısı, yorgunluk ve dikkat eksikliği gibi üçüncül problemler deneyimleyebilir. Bahar alerjisinin yol açtığı şikayetler uygun tedavi uygulamaları ve belli başlı yaşam tarzı değişimleri ile kontrol altına alınabilirler. Bazı hastalarda astım ile uyumlu öksürük, nefes darlığı ve hırıltı yakınmaları olabilir.
Bahar Alerjisi Ankara Neden Olur?
Bahar alerjisi, bahar ayının gelmesi ile birlikte ağaçlar ve çimenler gibi bitkilerden yayılan polenler sonucu meydana gelmektedir. Bazı bireylerin bağışıklık sistemleri bu polenlere karşı çok daha duyarlıdır. Bu duyarlılık, polenlerin vücuda herhangi bir yoldan alınması ile birlikte alerji tepkisinin oluşmasına yol açmaktadır.
Bahar Alerjisi Belirtileri Nelerdir?
Bahar alerjisi belirtileri arasında şunlar yer almaktadır:
- Göz sulanması.
- Göz kızarıklığı.
- Gözlerde kaşınma hissi.
- Burun kaşınması.
- Burun akıntısı.
- Burun tıkanıklığı.
- Hapşırma.
- Boğazda yanma hissi.
Bahar alerjisinin belirtileri bu şekilde sıralanabilir. Bahar alerjisi herkeste aynı belirtilere yol açmayabilir. Bazen ise bu belirtiler bahar alerjisinden daha farklı bir rahatsızlık nedeniyle meydana gelebilir. Bu yüzden yalnızca bu belirtilere bakılarak, kendi kendine teşhis konulmamalıdır. Bahar alerjisi de dahil olmak üzere tüm hastalıklar, yalnızca alanlarında uzman olan tıp hekimleri tarafından teşhis ve tedavi edilebilirler.
Bahar Alerjisi Ankara Kimlerde Görülür?
Bahar alerjisi her yaştan ve cinsiyetten bireyde görülebilmektedir. Bununla birlikte birey, eğer aile üyelerinden birinde alerji geçmişi bulunuyorsa bahar alerjisi için daha büyük bir risk altında olabilmektedir.
Bahar Alerjisi Ne Zaman Başlar?
Bahar alerjisi, isminden de anlaşılacağı üzere genellikle bahar aylarında ortaya çıkmaktadır. Ağaç polenleri genellikle Şubat ile Nisan ayları arasında salınırlar. Çim polenleri ise Mayıs ile Haziran ayları civarında salınırlar. Yani genellikle Nisan ve Mayıs ayları civarında havadaki polen sayısı en yüksek noktaya ulaşmış olur. Bu yüzden de bahar alerjisi en şiddetli bu aylarda görülür. Bununla birlikte sonbahar aylarında ise yabani ot polenleri atmosferde bulunur ve duyarlı bireylerde yakınmalara neden olur.
Bahar Alerjisi Ankara Bulaşıcı Mı?
Bahar alerjisi bulaşıcı değildir. Alerjik rahatsızlıklar genellikle bireyin bağışıklık sisteminin, çeşitli maddelere karşı normalden daha hassas olması nedeniyle ortaya çıkar. Yani bakteriler veya virüsler gibi patojenlerin alerjik rahatsızlıkların ortaya çıkmasında payı yoktur. Bu yüzden de bahar alerjisi bulaşıcı bir rahatsızlık değildir.
Bahar Alerjisi Tedavisi Nasıl Yapılır?
Bahar alerjisi tedavisi kapsamında gerek duyulursa ilk olarak prick testi gibi alerji testleri gerçekleştirilir. Daha sonra ise hastanın şikayetlerini sonlandırmak için doktor oral yoldan alınan anti-histaminik ilaçlar reçete eder. Genellikle kortizon içerikli burun spreyleri de reçete edilir. Tedavinin detayları, doktorun uzman görüşü ve yaptığı incelemeler doğrultusunda kişiden kişiye değişebilir. Bazı hastalarda alerji aşısı (immünoterapi) de düşünülebilir. Özellikle yakınmaları uzun süren ve ilaç tedavisine iyi yanıt vermeyen olgularda aşı tedavisi önerilir.
Bahar Alerjisi Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Bahar alerjisi tedavisi genellikle 3 ila 4 ay boyunca devam eder. Bununla birlikte eğer bireyin şikayetleri daha erken son bulursa doktorun da önerisi ile ilaç kullanımına son verilebilir. Hastalar, doktorlarının bilgisi dışında yeni bir ilaca başlamamalı veya kullandıkları ilacı bırakmamalıdırlar.
Ankara Bahar Alerjisi Tedavisi Fiyatları 2024
Ankara bahar alerjisi tedavisi fiyatları, tedavinin detaylarına ve benzer etmenlere göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilmektedir. Tedavinin detayları belirlendikten sonra ücret hakkında bilgilendirme yapılabilir.