Kontakt Dermatit Ankara

    Kontakt dermatit Ankara, bir alerjen veya kimyasal ile temas sonucu ortaya çıkan, cilt yüzeyinde kaşıntılı döküntülere yol açan rahatsızlıktır. Deri, beden sağlığı için son derece önemli bir organdır. Aynı zamanda bedenin estetik bütünlüğü için de vazgeçilmez bir öneme sahiptir. Bu yüzden deri dokusunu etkileyen rahatsızlıklar hem bireyin yaşam kalitesini düşüren şikayetlere hem de estetik sorunlara neden olabilirler.

    Yabancı maddeler, vücut için tehlike oluşturabilirler. Bu yüzden vücuda temas eden veya vücut içerisine giren canlı/cansız tüm maddeler çeşitli savunma mekanizmaları tarafından kontrol edilirler. Böylece ciddi hastalıkların veya doku hasarlarının önlenmesi mümkün hale gelir. Bununla birlikte bazı durumlarda vücut için zararlı olmayan maddeler de tehlikeli olarak sınıflandırılabilir. Bazen ise vücut için zararlı olan bazı maddeler neden olabilecekleri potansiyel zarardan çok daha tehlikeli algılanabilirler. Bu iki durum da vücudun savunma sisteminin ciddi bir alerjik reaksiyon vermesine neden olur. Kontakt dermatit olarak bilinen rahatsızlık da ilgili maddelere temasa bağlı olarak gelişen alerjik reaksiyonlardan biridir. Yazımızın devamında ‘’Kontakt dermatit tedavisi nasıl yapılır?’’, ‘’Kontakt dermatit belirtileri nelerdir?’’, ‘’Kontakt dermatit hangi nedenlerden ortaya çıkar?’’ ve ‘’Kontakt dermatit tedavisi ne kadar sürer?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara kontakt dermatit tedavisi hakkında detaylı bilgi için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.

    Kontakt Dermatit Nedir?

    Kontakt dermatit, belirli bir madde ile temas sonucu meydana gelen bir egzama türüdür. Kontakt dermatitin iki farklı türü vardır. Bunlardan ilki alerjik kontakt dermatittir. Alerjik kontakt dermatit, herhangi bir alerjen madde ile temas sonucu ortaya çıkmaktadır. Diğer kontakt dermatit türü ise irritan kontakt dermatittir. İrritan kontakt dermatit ise tahriş edici, ciltte irritasyona yol açan bir madde sonucu meydana gelen kontakt dermatit türüdür.

    Kontakt Dermatit Neden Olur?

    Kontakt dermatit Ankara, iki farklı nedenden ortaya çıkabilmektedir. Bunlardan ilki alerjen adı verilen, normalde tehlikeli olmayan ancak bağışıklık sisteminin nedeni bilinmeyen bir şekilde aşırı duyarlı olduğu maddelerdir. Bu maddeler arasında bitkisel esanslar, kozmetik ürünler, kimyasal kokular ve nikel (veya nikel içerikli araçlar) yer almaktadır. Kontakt dermatite yol açabilecek bir diğer etmen ise cilt yüzeyinde irritasyona yol açan, tahriş edici maddelerdir. Bu maddeler arasında asitli veya bazik sıvılar, temizlik malzemeleri, makine yağı ve benzeri kimyasallar bulunur.

    Kontakt Dermatit Belirtileri Nelerdir?

    Kontakt dermatit belirtileri arasında şunlar yer alabilir:

    • Cilt yüzeyinde kaşıntı ve kızarıklık.
    • Temasın gerçekleştiği cilt bölgesinde kabarma, kuruluk ve döküntü.
    • İlgili cilt bölgesinde yanma hissi ve dokunmaya karşı hassasiyet.

    Kontakt dermatit belirtileri genellikle alerjen veya irritan maddenin temas ettiği bölgede görülürler. Ancak bu bölgenin yakınlarında veya vücudun herhangi bir yerinde görülmeleri de mümkündür.

    Kontakt Dermatit Ankara Kimlerde Görülür?

    Kontakt dermatit herkeste görülebilir. Bununla birlikte şu kişiler kontakt dermatit açısından daha büyük bir risk altındadırlar:

    • İnşaat işçileri.
    • Tarım işçileri.
    • Sağlık çalışanları.
    • Temizlikçiler.
    • Teknisyenler ve mekanik çalışanları.
    • Güzellik uzmanları.
    • Çiçekçiler.
    • Dalgıçlar
    • Farmakoloji uzmanları.

    Kontakt dermatit bu gibi kişilerde genel nüfusa kıyasla daha sık görülebilir.

    Kontakt Dermatit Tehlikeli Mi?

    Kontakt dermatit genel olarak tehlikeli bir hastalık değildir. Bununla birlikte cilt yüzeyinde ciddi bir hassasiyete, döküntülere ve kızarıklıklara neden olabilir. Bu saydığımız şikayetler hastanın yaşam kalitesini ciddi ölçüde düşürebilmektedir.

    Kontakt Dermatit Ankara Ne Zaman Geçer?

    Kontakt dermatit, ciltte tahrişe veya alerjiye neden olan madde ile maruziyet sonlanırsa yaklaşık 2 ila 4 hafta içerisinde kendiliğinden geçebilir. Bununla birlikte bahsi geçen süre içerisinde geçmeyen döküntüler için mutlaka bir alerji doktoru ile iletişime geçilmelidir.

    Kontakt Dermatit Tedavisi Ne Kadar Sürer?

    Kontakt dermatit tedavisi kapsamında hastaya birtakım ilaçlar reçete edilebilir. Bu ilaçların doktor tarafından önerilen süre boyunca kullanılması gerekir. İlaç kullanımı genellikle 2 ila 4 hafta kadar sürer.

    Kontakt Dermatit Tedavisi Nasıl Yapılır?

    Kontakt dermatit tedavisi kapsamında hastaya kortizon ve antihistaminik etken maddeli ilaçlar ve kremler reçete edilebilir. Bu ilaçların düzenli olarak kullanılması gerekir. Aynı zaman da doktorun önerdiği, cilt tipi ile uygun bir nemlendirici krem kullanmak da cilt dokusunun iyileşme sürecine katkı sağlayacaktır.

    Kontakt dermatit tedavisinin en önemli aşaması, hastanın ilgili alerjen veya irritan madde ile olan temasını engellemktedir. Bu yüzden bahsi geçen maddelerin belirlenmesi ve hastanın hayatından çıkarılması çok önemlidir.

    Ankara Kontakt Dermatit Tedavisi Fiyatları 2024

    Ankara kontakt dermatit tedavisi fiyatları, tedavinin detaylarına ve benzer etmenlere göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilmektedir. Tedavinin detayları belirlendikten sonra ücret hakkında bilgilendirme yapılabilir.

    Doktora Sorun!
    Call Now Button