Toz Alerjisi Ankara

    Toz alerjisi Ankara, genellikle toz içerisinde bulunan mite veya akar olarak bilinen mikroskobik canlıların yol açtığı alerjik reaksiyondur. Evimizi, bazıları zararsız bazıları ise çeşitli nedenlerden zararlı olabilen milyarlarca mikroskobik canlı ile paylaşırız. Bunlar arasında mite veya akar adı verilen küçük canlılar da bulunur. Akarlar, yataklarda, döşemelerde ve zeminde bulunabilirler. Genellikle evin daha sıcak ve nemli bölgelerinde bulunurlar. Toz akarları, deri döküntüleri ve benzeri maddeleri yiyerek beslenirler. Bu canlılar genellikle insanlar için zararsız bir yapıya sahiptirler. Sayılarında radikal bir artış meydana gelmediği sürece herhangi bir zarar yol açmayabilirler.

    Bununla birlikte bazı bireyler, toz akarlarına karşı daha hassas bir yapıya sahip olabilirler. Bu da ev tozunun, dolayısıyla da toz içerisinde yer alan akarların bireyi rahatsız etmesine neden olabilir. Ev tozu, solunum ile vücuda alındığında birey soğuk algınlığını andıran şikayetler göstermeye başlayabilir. Bu şikayetler arasında hapşırma, öksürme, burun akıntısı ve burun tıkanıklığı bulanabilir. Bahsi geçen şikayetler bireyin ev yaşamını ciddi ölçüde olumsuz etkileyebilir. Bu yüzden toz alerjisi ihmal edilmemesi gereken bir rahatsızlıktır. Yazımızın devamında ‘’Ev tozu akarı alerjisi nasıl tedavi edilir?’’, ‘’Ev tozu alerjisi tamamen tedavi edilebilir mi?’’, ‘’Toz akarı alerjisi tedavisi ne kadar sürer?’’ ve ‘’Ev tozu akarı alerjisi hangi belirtilere yol açar?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara toz alerjisi tedavisi ve toz alerjisinin detayları hakkında bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.

    Toz Alerjisi Nedir?

    Toz alerjisi, ev tozu içinde bulunan alerjik maddelere karşı vücudun aşırı duyarlılık göstermesi sonucu ortaya çıkan bir alerjik reaksiyon türüdür. Toz alerjisinin nedeni ev tozu akarlarıdır. Mite veya mayt olarak da bilinen toz akarları, küçük mikroskobik organizmalardır. Bu mikroskobik canlılar, deri döküntüleriyle beslenirler ve evlerdeki halılar, yatak takımları, döşemeler ve perdeler gibi nemli ve sıcak ortamlarda yoğun olarak bulunurlar.

    Ülkemizde nemli bölgeler olan Karadeniz ve Marmara bölgesinde akar allerjisi çok yaygındır.

    Toz akarları nedeniyle ortaya çıkan alerjik reaksiyonlar genellikle hapşırma, burun akıntısı, burun tıkanıklığı ve göz kaşıntısı gibi belirtilerle kendini gösterir. Ayrıca, bu alerji bazı kişilerde cilt döküntüleri, astım semptomları ve nefes darlığı gibi çok daha ciddi reaksiyonlara yol açabilir. Toz alerjisi olan bireyler, evlerindeki toz akarı nüfusunu azaltmak için sık sık temizlik yapmalıdırlar. Yatak takımlarını sık sık yıkamalı, halılarını düzenli olarak süpürmeli ve vakumlamalıdırlar.

    Toz Alerjisi Ankara Neden Olur?

    Toz alerjisi, ev tozu içerisinde bulunan ve toz akarı olarak da bilinen mikroskobik canlı nedeniyle meydana gelir. Bu canlılar daha önce de bahsetmiş olduğumuz gibi evlerin nemli ve sıcak bölgelerinde yaşarlar. Solunum yolu ile vücuda girdiklerinde bağışıklık sisteminin alerji tepkisi vermesine neden olurlar. Bununla birlikte deriye veya göze olan temas da alerji tepkisine yol açabilir.

    Toz Alerjisi Ankara Belirtileri Nelerdir?

    Toz alerjisi belirtileri arasında şunlar yer almaktadır:

    • Hapşırma.
    • Burun akıntısı.
    • Burunda kaşıntı hissi.
    • Burun tıkanıklığı.
    • Öksürük.
    • Hırıltılı nefes alma.
    • Nefes darlığı
    • Gözlerde kaşıntı, yanma, sulanma

    Toz alerjisi belirtileri bu şekilde sıralanabilir. Bazı durumlarda toz akarları alerjik astıma da yol açabilir. Bu durumda göğüste sıkışma, göğüs ağrısı ve nefes darlığı gibi şikayetler de belirtilere eşlik edebilir.

    Toz Alerjisi Ankara Tehlikeli Mi?

    Toz alerjisi Ankara genellikle tehlikeli bir duruma yol açmaz. Sebep olduğu şikayetler bireyin günlük yaşamını ciddi ölçüde etkileyebilir, uyku sorunlarına ve benzeri olumsuzluklara neden olabilir. Buna ek olarak bazı kişilerde toz akarları, daha önce de bahsetmiş olduğumuz gibi alerjik astıma neden olabilir. Alerjik astım ise normal toz alerjisinden çok daha tehlikelidir. Bu yüzden toz alerjisi ihmal edilmemelidir.

    Toz Alerjisi Tedavisi Nasıl Yapılır?

    Toz alerjisi tedavisi kapsamında ilk olarak alerjinin hangi etmenden kaynaklandığını kesin olarak belirlemek için çeşitli testlere başvurulur. Bu testler arasında son derece modern ve başarılı alerji testleri (öncelikle prick testi) yer alır. Bahsi geçen testler hakkında detaylı bilgi için sitemizde yer alan içerikleri inceleyebilirsiniz.

    Toz alerjisi tedavisi kapsamında hastanın şikayetlerini kontrol altına almak ve yaşam kalitesini iyileştirmek için çeşitli alerji ilaçları reçete edilir. Alerji belirtileri devam ettiği sürece bu ilaçların kullanılması gerekir.

    Buna ek olarak toz alerjisi olan bireylerin evlerini sık sık temizlemesi, evdeki halıların azaltılması, yatak örtülerini, nevresimlerini sık sık yıkaması tavsiye edilir. Akardan korunmada akar geçirmeyen kılıflardan fayda gören hastalar bulunmaktadır.

    Toz Alerjisi Tedavisi Ne Kadar Sürer?

    Toz alerjisi tedavisi, hastanın şikayetleri devam ettiği sürece devam eder. Toz maruziyetinin azalması ve alerji belirtilerinin ortadan kalkması ile birlikte, doktorun da önerisi ile tedaviye son verilebilir.

    Ankara Toz Alerjisi Tedavisi Fiyatları 2024

    Ankara toz alerjisi tedavisi fiyatları, tedavinin detaylarına ve benzer etmenlere göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilmektedir. Tedavinin detayları belirlendikten sonra ücret hakkında bilgilendirme yapılabilir.

    Doktora Sorun!
    Call Now Button