Anafilaktik Şok Ankara
Anafilaktik şok Ankara, çeşitli ilaçların kullanımı, böcek ısırığı, alerjik olunan besin maddelerinin kullanımı gibi nedenlerden ortaya çıkan, ağır bir alerjik reaksiyondur. Bağışıklık sistemi, bedeni dış tehditlere karşı korur. Bakteriler, mantarlar ve virüsler gibi patojenlere karşı savaşarak enfeksiyonları önler; var olan enfeksiyonların ortadan kaldırılmasını sağlar. Bu amaç doğrultusunda kullandığı son derece etkili ve başarılı biyolojik savunma mekanizmalarına sahiptir. Bununla birlikte bahsi geçen savunma mekanizmaları, normalde vücut için ciddi bir tehdit oluşturmayan ancak bağışıklık sisteminin çeşitli nedenlerden, olduğundan daha zararlı gördüğü maddeler sebebiyle de harekete geçebilir. Alerjik rahatsızlıklar genellikle bu sebepten meydana gelirler. Bununla birlikte bazen bu alerji tepkisi çok daha şiddetli bir şekilde ortaya çıkabilir.
Anafilaksi veya anafilaktik şok olarak bilinen şiddetli alerjik reaksiyon, çok çeşitli allerji belirtilerine neden olur. Zamanında müdahale edilmediği takdirde bireyin yaşamını tehdit edecek klinik tablolar ortaya çıkabilmektedir. Yazımızın devamında ‘’Anafilaktik şok tedavisi nasıl yapılır?’’, ‘’Anafilaksi tedavisi ne kadar sürer?’’, ‘’Anafilaktik şok hangi nedenlerden meydana gelir?’’ ve ‘’Anafilaksi belirtileri nelerdir?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara anafilaktik şok tedavisi ve anafilaksi hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.
Anafilaktik Şok Nedir?
Anafilaktik şok, ciltte kızarma kabarma, nefes darlığından tansiyon düşüklüğü ve bayılmaya kadar gidebilen ve acil müdahale gerektiren, son derece ciddi bir alerjik reaksiyondur. Anafilaksi olarak da bilinen bu ciddi reaksiyon, solunumu ve dolaşım sistemini etkileyerek bireyin yaşamını tehdit edebilir. Anafilaktik şok pek çok etmen nedeniyle meydana gelebilmektedir. Arı sokmalarından penisilin iğnelerine kadar pek çok faktör, anafilaksinin gelişmesine neden olabilir.
Anafilaksi Nedir?
Anafilaksi, bireyin yaşamını tehdit edecek ölçüde şiddetli bir alerjik reaksiyondur. Anafilaksi, tüketilen besinler, böcek ısırmaları veya ilaç kullanımı gibi nedenlerden gelişebilir. Acil müdahale edilmediğinde bireyin yaşamını ciddi ölçüde tehdit edebilir. Anaflaksi ve anaflaktik şokun farkı , ikincisinde mutlaka tansiyon düşüklüğü ve hastanın bayılması olmasıdır.
Anafilaktik Şok Ankara Neden Olur?
Anafilaktik şok, başlıca bağışıklık sisteminin yabancı bir madde karşısında yoğun miktarda histamin salgılaması sonucu meydana gelmektedir. Anafilaktik şoka neden olabilecek etmenler arasında ilaçlar, çeşitli besinler, böcek ısırıkları ve lateks yer almaktadır. Birey, daha önce defalarca, herhangi bir reaksiyon ile karşılaşmadan kullandığı ilaç sebebiyle bile anafilaksi geçirebilir.
Anafilaktik Şok Belirtileri Nelerdir?
Anafilaktik şok belirtileri arasında şunlar yer almaktadır:
- Vücutta kızarma, kaşıntı
- Kurdeşen
- Anjioödem
- Nefes darlığı.
- Göğüs bölgesinde baskı ve sıkışma hissi.
- Öksürük.
- Mide bulantısı.
- Karın ağrısı.
- Yutkunmakta güçlük çekmek.
- Konuşmakta güçlük çekmek.
- Ani tansiyon düşüklüğü.
- Aritmi, yani kalp ritminde düzensizlik.
- Yüzde, boğaz bölgesinde veya benzer vücut bölgelerinde şiddetli ödem.
- Nabzın hızlanması.
- Bilinç kaybı
Anafilaksi belirtileri bu şekilde sıralanabilir.
Anafilaktik Şok Ankara Kimlerde Görülür?
Anafilaktik şok veya anafilaksi, herkeste görülmesi mümkün olan bir reaksiyondur. Genel nüfusun %0,05’i ile %2’sinin hayatlarının bir döneminde anafilaktik şok geçirdiği tahmin edilmektedir. Bu da anafilaktik reaksiyonları görece yaygın yapar. Hatta hastanelerde gerçekleştirilen belli ilaç uygulamalarının ardından hastaların olası anafilaksi riskine karşın bir süre hastanede kalmaları istenmektedir. Yani anafilaksi son derece ciddi bir reaksiyondur ve herkeste görülebilmektedir.
Anafilaktik Şok Ankara Tehlikeli Mi?
Anafilaktik şok tehlikeli bir reaksiyondur. Anafilaksiye bağlı olarak bireyin nabzı zayıflayabilir ve anormal bir şekilde hızlanabilir. Solunum yollarının daralmasına bağlı olarak birey nefes almakta güçlük çekebilir. Kandaki oksijen miktarının ve beyne giden kan akışının azalması ile birlikte bilinç kaybı gelişebilir. Nihayetinde ise bireyin yaşamını tehdit eden klinik tablolar ortaya çıkabilir. Bu yüzden anafilaksi tehlikelidir, ölümcül sonuçlara yol açması da mümkündür.
Anafilaktik Şok Tedavisi Nasıl Yapılır?
Anafilaktik şok hızlı bir müdahale gerektirmektedir. Çünkü daha önce de belirttiğimiz gibi bu rahatsızlık dokuların ve özellikle de beynin oksijenlenmesiyle alakalı sorunlar yol açabilir. Bu yüzden ileri doku hasarlarının gelişmesini önlemek için hızlı müdahale şarttır. Anafilaktik şok sırasında eğer hasta hastanede ise kalp ritmini düzenlemek, histamin salınımını kontrol altına alarak alerjik tepkileri azaltmak ve bireye solunum desteği vermek için çeşitli müdahaleler gerçekleştirilir. Anafilaksi tedavisinde esas ilaç grubu adrenalindir. Erişkin ve çocuk hastada farklı dozlarda yapılır.
Hastalara taburcu edilirken adrenalin otoenjektörü reçete edilir.
Eğer birey evde, okulda, iş yerinde veya dışarda anafilaksi geçiriyorsa ilk yapılması gereken şey 112’nin aranmasıdır. Eğer bireyin bulunduğu ortamda epinefrin iğnesi bulunuyorsa bu iğne, prospektüsündeki uygulama talimatlarına uyularak hastaya acilen yapılmalıdır.
Ankara Anafilaktik Şok Tedavisi Fiyatları 2024
Ankara anafilaktik şok tedavisi fiyatları, tedavinin detaylarına ve benzer etmenlere göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilmektedir. Tedavinin detayları belirlendikten sonra ücret hakkında bilgilendirme yapılabilir.