Gıda Alerjisi Ankara

    Gıda alerjisi Ankara, bireyin; tüketilen bir besinin içerisinde yer alan maddeye karşı aşırı duyarlı olması ve bağışıklık sisteminin bu gıdanın tüketimi sonrasında alerji tepkisi oluşturmasıdır. Sindirim sistemi organları ve dokuları, tüketilen besinlerin yapı taşlarına ayrılmasını sağlarlar. Böylece hücreler ihtiyaç duydukları besine ve destekleyici maddelere ulaşırlar. Bununla birlikte bazı bireyler, tükettikleri besinin içerisinde bulunan çeşitli maddelere karşı hassas olabilirler. Bu hassasiyet genellikle besinin içerisinde bulunan protein türü ile alakalıdır. Bireyin bağışıklık sistemi, besinin içerisinde yer alan protein türünü zararlı bir maddeymiş gibi algılayabilir. Bu yüzden de bu proteinle mücadele etmek için savunma mekanizmalarını aktifleştirir.

    Bedenimizin sahip olduğu savunma mekanizmaları, her ne kadar bizi hastalıklardan korumakla görevli olsalar da bazı durumlarda bedenimize de zarar verebilirler. Alerjik reaksiyonların tamamı, bu zararın bir parçası olarak karşımıza çıkarlar. Gıda alerjisi da bunlardan biridir. Yazımızın devamında ‘’Gıda alerjisi belirtileri kaç saat sonra ortaya çıkar?’’, ‘’Gıda alerjisi tedavisi ne kadar sürer?’’, ‘’Gıda alerjisi tedavisi nasıl yapılır?’’ ve ‘’Gıda alerjisi tedavi edilmezse ne olur?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara gıda alerjisi tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.

    Gıda Alerjisi Nedir?

    Gıda alerjisi, bazı gıdaların bağışıklık sistemini harekete geçirmesi ve sindirim sistemini etkileyen reaksiyonlara yol açmasıyla karakterize olan bir rahatsızlıktır. Gıda alerjileri bazen hafif belirtilere ve bazen ise bireyin yaşamını tehdit edebilen son derece şiddetli şikayetlere yol açabilirler. Bu yüzden gıda alerjilerinin kontrol altına alınması, ilgili gıdaların tüketiminin kısıtlanması gerekmektedir.

    Gıda Alerjisi Ankara Neden Olur?

    Gıda alerjisi, bağışıklık sisteminin, tüketilen bir gıdaya veya gıdanın içerisinde bulunan maddeye fazla duyarlı olması sonucu meydana gelir. Gıda alerjisinin ortaya çıkmasında genetik etmenlerin önemli bir rolü vardır. Bununla birlikte gıda alerjilerinin tam olarak hangi nedenden meydana geldiği bilinmemektedir. Gıda alerjisine yol açabilecek besinler arasında şunlar yer almaktadır:

    • Balık ve kabuklu deniz ürünleri
    • Fındık, yer fıstığı ve benzeri kabuklu kuru yemişler.
    • Et
    • Çilek ve yaban mersini gibi meyveler.
    • Süt, süt ürünleri ve süt ürünlerinden imal edilen gıdalar.
    • Çeşitli tahıllar.
    • Çikolata.

    Bu gibi besinler gıda alerjisine yol açabilir. Ayrıca besinlerin içindeki katkı maddeleri de allerjiye neden olabilir.

    Gıda Alerjisi Belirtileri Nelerdir?

    Gıda alerjisi belirtileri arasında şunlar yer almaktadır:

    • Ciltte kaşıntı, kızarma
    • Kurdeşen (ürtiker)
    • Nefes darlığı ve hırıltılı solunum.
    • Mide bulantısı ve kusma.
    • Karın ağrısı.
    • Dilin şişmesi.
    • Damak, göz ve burun gibi bölgelerde kaşıntı hissi.
    • Boğazda kaşıntı hissi.
    • Boğazda yutkunma güçlüğü, ödem
    • Tansiyon düşüklüğü
    • Çarpıntı
    • Bayılma

    Gıda alerjisinin belirtileri bu şekilde sıralanabilir. Bu belirtilerden bazıları son derece tehlikelidir, bu yüzden gıda alerjisi ihmal edilmemelidir.

    Gıda Alerjisi Ankara Kimlerde Görülür?

    Gıda alerjisi, genellikle erken yaşlarda teşhis edilir. Bununla birlikte yetişkinlik yaşamında da devam etmesi mümkündür. Gıda alerjisi, aile üyelerinden birinde gıda alerjisi olan bireylerde daha sık görülebilir. Gıda alerjisi için farklı bir risk faktörü bulunmamaktadır.

    Gıda Alerjisi Belirtileri Kaç Saat Sonra Ortaya Çıkar?

    Gıda alerjisinin belirtileri genellikle gıdanın tüketilmesinden birkaç saat sonra ortaya çıkar. Sindirimin başlaması ile birlikte bu belirtiler görülmeye başlanabilir. Bununla birlikte bazı gıdalar çok daha çabuk sindirildiği için bir saatten daha kısa süre içerisinde de belirtiler ortaya çıkabilir.

    Gıda Alerjisi Ankara Tehlikeli Mi?

    Gıda alerjisi tehlikeli olabilecek bir alerji türüdür. Özellikle de alerjik astımı olan bireylerde alerjik reaksiyonlar hava yolunun daralmasına ve bireyin nefes almasının güçleşmesine yol açabilir. Bu da bireyin yaşamını ciddi bir şekilde tehdit eder. Bu durumda hastaya acilen müdahale edilmesi gerekebilir.

    Gıda Alerjisi Tedavisi Nasıl Yapılır?

    Gıda alerjisi tedavisi kapsamında gerçekleştirilen iki önemli uygulama vardır. Bunlardan ilki besinin yenmesi ile ortaya çıkan ani belirtileri tedavi etmek için kullanılan ilaç tedavisidir.  İlaç tedavisi kapsamında hastaya antihistaminik, kortizonlu ilaçlar, nefes açıcı ilaçlar verilebilir.

    Gıda alerjisi tedavisi kapsamında gerçekleştirilen bir diğer uygulama ise alerjinin hangi gıdadan kaynaklandığını belirlemek ve bu gıdayı bireyin diyetinden çıkarmaktır. Bu amaç doğrultusunda çeşitli alerji testleri gerçekleştirilebilmektedir.

    Ayrıca anaflaksi tarifleyen hastalarda adrenalin otoenjektörü yazılır.

    Gıda Alerjisi Tedavisi Ne Kadar Sürer?

    Gıda alerjisi kapsamında başvurulan ilaç tedavileri, hastanın ihtiyacı devam ettiği sürece kullanılmalıdır. Bununla birlikte tedavi kapsamında yapılan yaşam tarzı ve beslenme alışkanlığı değişiklikleri yaşam boyu devam etmelidir.

    Ankara Gıda Alerjisi Tedavisi Fiyatları 2024

    Ankara gıda alerjisi tedavisi fiyatları, tedavinin detaylarına ve benzer etmenlere göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilmektedir. Tedavinin detayları belirlendikten sonra ücret hakkında bilgilendirme yapılabilir.

    Doktora Sorun!
    Call Now Button