Aşı Tedavisi (İmmünoterapi) Ankara
Aşı tedavisi Ankara, kişinin bir alerjene olan duyarlılığını azaltmak amacıyla gerçekleştirilen, immünoterapi adıyla da bilinen tedavi uygulamasıdır. Vücudun, kendisi için tehlike teşkil etmeyen herhangi bir maddeye karşı verdiği reaksiyon alerji olarak isimlendirilir. Bu reaksiyonlar, bağışıklık sisteminin ilgili maddeye karşı aşırı duyarlı olması nedeniyle ortaya çıkarlar. Günümüzde çeşitli uygulamalar ile bahsi geçen duyarlılığı azaltmak mümkündür.
Alerji aşısı tedavisi, alerjen spesifik immünoterapi (solunum yolu ile alınan allerjenler ile) veya desentizasyon (ilaçlar ve bazı besinler için) tedavisi gibi isimlerle bilinen bu uygulamalar alerji ve immünoloji doktorları tarafından tamamen kişiye özel olarak gerçekleştirilirler. Yazımızın devamında ‘’Aşı tedavisi nasıl yapılır?’’, ‘’Aşı tedavisi ne kadar sürer?’’, ‘’Alerji aşı tedavisi hangi yaşlarda yapılabilir?’’ ve ‘’Alerji aşısı tedavisinin avantajları nelerdir?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara aşı tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.
Aşı Tedavisi Nedir?
Aşı tedavisi, bağışıklık sisteminin belirli bir alerjene karşı sahip olduğu duyarlılığı azaltmak amacıyla yapılan uygulamadır. Bu uygulama kapsamında bireyin alerjik olduğu madde, giderek artan dozlar ile, kontrollü olarak bireye verilmektedir. Böylece bağışıklık sisteminin bu alerjene karşı verdiği tepkinin şiddeti azaltılabilmektedir.
Alerji aşıları, alerji tedavilerinde kullanılan kortizon içerikli enjeksiyon uygulamaları ile karıştırılmamalıdır. Bu tedavi sırasında herhangi bir ilaç kullanılmaz. Birey, ilgili alerjenden elde edilen maddelere çeşitli yöntemler kullanılarak, kontrollü bir şekilde maruz bırakılır. Böylece bağışıklık sistemi ilgili alerjene karşı zamanla duyarsızlaşır.
Aşı Tedavisi Neden Yapılır?
Alerji aşı tedavisi şu gibi amaçlarla yapılabilir:
- Bireyin ilgili alerjenlere karşı alerjik tepki vermesini önlemek.
- Bireyin alerji ilaçlarına duyduğu ihtiyacı azaltmak.
- Bireyin yaşam kalitesini arttırmak.
- İlaç alerjisi olan bireylerin, ihtiyaç dahilinde ilaçlarını herhangi bir alerjik reaksiyon geçirmeden kullanmalarını sağlamak.
Alerji aşısı tedavisi bahsi geçen amaçlar doğrultusunda gerçekleştirilebilir.
Aşı Tedavisi Alerjiyi Ortadan Kaldırır Mı?
Aşı tedavisi, bireyin ilgili alerjene olan duyarlılığını büyük oranda azaltabilir.
Alerji Aşı Tedavisi Kimlere Yapılır?
Alerji aşı tedavisi, yapılan incelemeler sonucu tedavi için uygun bulunan kişilere yapılabilir. Bununla birlikte tedavi için başvurulan alerji ve immünoloji uzmanı, bireyin tedaviden yeterli miktarda fayda edinemeyeceğini düşünüyorsa başka bir tedavi seçeneği önerebilir. Alerji aşısı tedavisi genellikle şu gibi alerjik rahatsızlıklara sahip olan bireylere yapılmaktadır:
- Alerjik nezle.
- Arı, böcek alerjisi (venom alerjisi).
Bu tür alerjik reaksiyonlar sonucu yaşam kalitesi düşmüş olan, düzenli ilaç kullanmak istemeyen ve diğer tedavi seçeneklerinden yeterli faydayı alamamış olan bireylere alerji aşısı tedavisi yapılabilir.
Bununla birlikte şu gruplarda yer alan bireylere aşı tedavisi önerilmeyebilir:
- 5 yaşından küçük olan çocuklar.
- Bağışıklık sistemini zayıflatan bir rahatsızlığa sahip olan bireyler.
- Kanser hastaları.
- Çeşitli kalp ve damar hastalıklarına sahip olan bireyler.
- Ağır astımlı bireyler.
Eğer birey tedavi süreci başlamadan önce hamile kalmışsa aşı tedavisi doğumdan sonraya ertelenebilir. Ancak tedavi devam ederken birey hamile kalmışsa hasta ve hekimin ortak kararı doğrultusunda tedaviye devam edilebilir.
Allerji Aşıları Hangi Alerjenlere Yönelik Yapılır?
Allerji aşıları ev tozu akarı, polen, kedi ve bazı küf mantarı allerjenleri ile yapılır.
Alerji Aşı Tedavisinin Avantajları Nelerdir?
Alerji aşısı tedavisinin avantajları şu şekilde sıralanabilir:
- Bu tedavi sayesinde ilgili alerjene karşı bağışıklık sisteminin duyarlığı belirli ölçüde azaltılabilir.
- Alerji aşısı tedavisi sayesinde alerjik astım önlendiğini gösteren yayınlar bulunmaktadır.
- Alerji aşısı tedavisi sayesinde hastaların ilaç kullanım ihtiyacı tamamen veya kısmi olarak ortadan kaldırılabilir.
- Hastanın şikayetlerinde ciddi yönde azalma görülebilir.
- Tedavi süreci genel olarak ağrısız ve konforludur.
Alerji Aşı Tedavisinin Yan Etkileri Var Mı?
Eğer uygulama deri altı enjeksiyon yöntemi ile yapılmışsa enjeksiyonun yapıldığı bölgede hafif kızarıklık, şişlik ve kaşıntı meydana gelmesi mümkündür. Bununla birlikte nadiren bu gibi bölgesel yan etkilerin dışında da birtakım komplikasyonlar görülebilir. Bunlar arasında bedenin tümünü etkileyen kaşıntı şikayeti, dil ve dudaklarda şişlik, tansiyon düşüklüğü, burun akıntısı ve ses kısıklığı yer alır. Bu nedenle allerji aşıları bu konuda deneyimli allerji&immünoloji uzmanları tarafından acil tedbirlerin bulunduğu ortamlarda yapılmalıdır. Aşısı uygulanmış hastalar emniyet açısından yarım saat klinikte gözlem altında tutulurlar.
Alerji Aşı Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Alerji aşı tedavisi 3 ila 5 yıl boyunca devam edebilmektedir. Tedavi boyunca hastanın ilgili alerjene olan duyarlılığı düzenli olarak test edilmiş olur. Eğer 12 ila 18 ay içerisinde tedavide ilerleme kaydedilmemiş olursa uygulama sonlandırılabilir.
Alerji Aşı Tedavisi Nasıl Yapılır?
Alerji aşı tedavisi farklı yöntemler ile gerçekleştirilebilir. Bireyin hassas olduğu alerjen, tedavi kapsamında deri altına ince bir iğne yardımı ile verilebilir, damla şeklinde bireyin ağzına damlatılabilir veya bireye tablet şeklinde verilebilir. Bu uygulamalar, tedavinin detaylarına göre 1 ila 2 haftada bir tekrarlanır. Her defasında ilgili alerjenin dozu arttırılır ve böylece zaman içerisinde bağışıklık sisteminin alerjene karşı sahip olduğu duyarlılığın azalması sağlanır.
Ankara Aşı Tedavisi Fiyatları
Ankara aşı tedavisi fiyatları, tedavinin detaylarına göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.