Ürtiker Ankara

    Ürtiker Ankara, cilt yüzeyinde; aniden meydana gelen çevresi kırmızı, orta kısmı soluk beyaz tonlarında kabartılar görülmesi ile karakterize olan bir rahatsızlıktır. Genellikle alerjik bir reaksiyon olarak karşımıza çıkan ürtiker, cilt yüzeyinde kabartılar ve döküntüler oluşmasına yol açar.

    Ürtikere bağlı ortaya çıkan kabarıklıkların boyutu kişiden kişiye değişebilir. Bu kabarıklıklar ve döküntüler gerek ilaç tedavisi ile gerekse de alerjik reaksiyona yol açan uyaranın bireyin yaşamından çıkartılması ile ortadan kaldırılabilir. Ürtiker hastalığının teşhis sürecinde çeşitli alerji testleri yapılabilir. Bu alerji testleri, ürtikere neden olan alerjenlerin veya durumların belirlenmesinde oldukça etkilidir. Yazımızın devamında ‘’Ürtiker tedavisi ne kadar sürer?’’, ‘’Ürtiker tedavisi nasıl yapılır?’’, ‘’Ürtiker belirtileri arasında neler yer alır?’’ ve ‘’Ürtiker hangi nedenlerden ortaya çıkar?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara ürtiker tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.

    Ürtiker Nedir?

    Ürtiker, ciltte kaşıntılı ve kırmızı renkli lezyonlar oluşmasına neden olan, son derece yaygın bir alerjik reaksiyondur. Kurdeşen olarak da bilinen bu rahatsızlık, çeşitli alerjenler veya fiziksel uyaranlar nedeniyle ortaya çıkabilir. Yani diğer alerjik reaksiyonların aksine sıcaklık ve basınç değişimleri de ürtikere neden olabilmektedir. Ürtiker sebep olduğu belirtiler ile bireyin yaşam kalitesini düşürebilir. Özellikle de ortaya çıkma nedeni bilinmiyorken hastanın bu rahatsızlıktan kaçınması mümkün değildir. Bu yüzden ürtikere hangi koşulun neden olduğunun belirlenebilmesi için çeşitli testlere başvurulması gerekebilmektedir.

    Kurdeşen Nedir?

    Kurdeşen, cildi etkileyen alerjik bir reaksiyondur. Tüketilen, maruz kalınan veya temas edilen herhangi bir madde kurdeşenin meydana gelmesine yol açabilir. Halk arasında kurdeşen dökme olarak da bilinen bu alerjik reaksiyon, tıp dilinde ürtiker olarak isimlendirilir. Kurdeşen genellikle hasta için herhangi bir tehlike oluşturmaz. Bununla birlikte yol açtığı şikayetler son derece rahatsız edici olabilir ve bireyin yaşam kalitesini düşürebilir.

    Ürtiker Ankara Neden Olur?

    Cilde temas eden alerjen madde vücudun savunma sistemi tarafından, her ne kadar tehlikeli olmasa bile bir tehdit olarak algılanır. Bu da temasın gerçekleştiği bölgede, savunma tepkisine bağlı olarak kızarıklıklar ve döküntüler oluşmasına yol açar. Ürtikere yol açan hassasiyetin tam olarak hangi sebepten meydana geldiği bilinmemektedir.

    Ürtiker Belirtileri Nelerdir?

    Ürtiker belirtileri arasında şunlar yer alabilir:

    • Yoğun bir kaşıntı hissi.
    • Deri yüzeyinde meydana gelen kırmızı renkli döküntüler, kabarmalar
    • Ciltte yanma ve batma hissi.

    Ürtiker belirtileri bu şekilde sıralanabilir. Bu belirtiler genellikle 7 ila 14 gün boyunca devam eder. Sonrasında ise kaybolurlar. Eğer bu belirtiler belli aralıklarla tekrarlıyorsa ve belirtiler 6 haftadan uzun sürüyorsa kronik ürtikerden söz edilebilir.

    Ürtiker Ankara Kimlerde Görülür?

    Ürtiker Ankara, cinsiyetten veya yaştan bağımsız olarak her bireyde görülebilir. Bununla birlikte akut olarak ortaya çıkan ürtiker atakları genellikle gençlerde ve çocuklarda görülür. Kronik ürtiker ise daha çok yetişkinlerde görülmektedir. Ürtiker son derece yaygındır. Her beş çocuktan veya yetişkinden birinde, yaşamlarının bir döneminde akut ürtiker gelişmektedir.

    Ürtiker Ankara Nasıl Önlenir?

    Ürtikeri önlemenin en iyi yolu, ürtikere yol açan koşuldan uzak durmaktır. Ürtiker daha önce bahsetmiş olduğumuz polen, hayvan tüyü ve toz akarı gibi alerjenlerle birlikte sıcaklık ve basınç değişimleri gibi durumlar sonucu da ortaya çıkabilir. Hasta mümkün mertebe bu gibi uyaranlardan kaçınmalıdır. Böylece ürtiker önlenebilir.

    Ürtiker Testi Nedir ve Nasıl Yapılır?

    Ürtiker testi, ürtikere hangi alerjenin veya koşulun neden olduğunun anlaşılması amacıyla gerçekleştirilen bir alerji testidir. Bu test kapsamında çeşitli alerjenlerin bireyin vücudunda yol açtığı reaksiyonlar kontrollü bir ortamda incelenir. Aynı şekilde cildin belirlenen bölgelerinde, cilde zarar vermeyecek şekilde sıcaklık ve basınç değişimi denemeleri de gerçekleştirilir. Böylece ürtikere neden olması olası olan koşullar da kontrol edilmiş olur. Ürtiker testi için bir alerji doktoruna başvurulmalıdır.

    Ürtiker Tedavisi Ne Kadar Sürer?

    Kronik ürtiker tedavisi genellikle birkaç ay devam eder. Bununla birlikte tedavinin süresi, hastanın ihtiyaçları devam ettiği sürece uzatılabilir. Doktorunuz tedavi süresi gibi detayları tamamen size özel olarak planlayacak, tedavi süresince de kontrol muayeneleri sırasında güncellemeler yapacaktır.

    Ürtiker Tedavisi Nasıl Yapılır?

    Ürtiker tedavisi kapsamında ilk olarak hastaya sedatif etkileri bulunmayan antihistaminik ilaçlar reçete edilir. Bu ilaçlar hem alerjik reaksiyonları hem de reaksiyonlara bağlı gelişen şikayetleri kontrol altına alırlar. Eğer antihistaminik tedavisi yeterli olmazsa kortizon tedavisi gerçekleştirilebilir. Sık kortizon kullanılan veya antihistaminik tedavi ile düzelmeyen olgularda Anti-IgE (Xolair) tedavisi önerilir.

    Ürtiker tedavisinin en önemli basamaklarından biri de hastanın uygun yaşam tarzı değişiklikleri yapmasıdır. Alerji testleri sayesinde ürtikere neden olan alerjenler ve koşullar belirlenebilir, uygun yaşam tarzı değişiklikleri ile hastanın bu koşullara olan maruziyeti sınırlanabilir.

    Ankara Ürtiker Tedavisi Fiyatları 2024

    Ankara ürtiker tedavisi fiyatları, tedavinin detaylarına ve benzer etmenlere göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilmektedir. Tedavinin detayları belirlendikten sonra ücret hakkında bilgilendirme yapılabilir.

    Doktora Sorun!
    Call Now Button