Samter Sendromu Ankara

    Samter sendromu Ankara, aspirin duyarlılığının (NSAİ ilaç duyarlılığının), tekrarlayan nazal poliplerin ve astımın eşlik ettiği bir tablodur. Samter Triadı (Samter Üçlüsü) ismiyle de bilinen bu rahatsızlık, NSAİİ grubunda yer alan ağrı kesicilerin kullanılması ile kendisini belli etmektedir. Samter sendromunun yol açtığı şikayetler genellikle üst ve alt solunum yolları ile alakalı olsa da bazı hastalarda karın ağrısına ve vücudun tamamında görülebilen döküntülere de neden olabilir. Samter sendromunun neden olduğu şikayetler genellikle non-steroid anti inflamatuar (NSAİ) ilaçlar kullanıldıktan 30 ila 120 dakika içerisinde ortaya çıkmaktadır. Ancak hastaların ağrı kesici kullanımından bağımsız da polip ve astım yakınmaları olmaktadır.

    Samter sendromu tedavisi kapsamında farklı tedavilere başvurulabilir. Bu tedaviler, bireyin deneyimlediği şikayetlere göre şekillenirler. Mesela bazı kişilerde tedavi yalnızca aspirin desentizasyonu yöntemi ile yapılırken bazı kişilerde burun polipleri için endoskopik operasyonlara da ihtiyaç duyulabilir. Yazımızın devamında ‘’Samter sendromu tedavisi nasıl yapılır?’’, ‘’Samter sendromu tedavisi ne kadar sürer?’’, ‘’Samter sendromu nasıl teşhis edilir?’’ ve ‘’Samter sendromu tehlikeli mi?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara samter sendromu tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.

    Samter Sendromu Nedir?

    Samter sendromu, NSAİ ilaçlara karşı duyarlılık, tekrarlayan burun polipleri ve astım ile karakterize olan bir rahatsızlıktır. Astım hastalarının %1’i ila %5’inde samter sendromu olduğu tahmin edilmektedir. Bu rahatsızlığın şikayetleri genellikle aspirin gibi NSAİ türündeki bir ilacın kullanımı sonucu ortaya çıkar. Şikayetler genellikle ilaç kullanıldıktan hemen sonra başlar ancak bazı durumlarda 2 saat sonra bile başlayabilirler.

    Samter Triadı Ne Demek?

    Samter triadı veya samter üçlüsü, üç farklı kronik rahatsızlığın birlikte görülmesi nedeniyle bu şekilde anılan bir sendromdur. Astım, nazal polip ve ağrı kesicilerin kullanımı sonrası nefes darlığı, burun akıntısı, burun tıkanıklığı gözlerde kızarma gibi yakınmalar olur. Samter triadının diğer isimleri arasında samter hastalığı ve samter sendromu yer almaktadır. Samter triadının şikayetleri 30 ila 40’lı yaşlara kadar ortaya çıkmayabilir. Bununla birlikte hastalığın nadir de olsa çocuklarda görülmesi de mümkündür.

    Samter Sendromu Neden Olur?

    Samter sendromunun tam olarak neden ortaya çıktığı bilinmemektedir. Genetik etmenlerin bu rahatsızlığın gelişmesinde payı olduğuna yönelik herhangi bir çalışma bulunmamaktadır. Ayrıca düzenli NSAİ ilaç kullanımının da samter sendromuna yol açtığı yönünde herhangi bir bilimsel kanıt bulunmamaktadır.

    Samter Sendromu Belirtileri Nelerdir?

    Samter sendromuna sahip olan bireylerde burun poliplerinin, astımın, ilaç duyarlılığının ve rinosinüzitin belirtileri birlikte görülebilir. Bu belirtiler arasında şunlar yer alabilmektedir:

    • Öksürme.
    • Nefes almakta zorlanmak.
    • Göğüste sıkışma hissi.
    • Hırıltılı solunum.
    • Burun tıkanıklığı.
    • Burun akıntısı
    • Koku almada azalma
    • Gözlerde sulanma, kaşıntı, kızarıklık
    • Dudak ve tırnaklarda renk değişimi, morarma.
    • Bazı hastalarda deri döküntüleri ve deri kızarıklıkları, karın ağrısı, ishal, kusma.

    Samter sendromunun belirtileri bu şekilde sıralanabilir.

    Samter Sendromu Tanısı Nasıl Konulur?

    Eğer bireyde NSAİ ilaç duyarlılığı, nazal polipler ve astım birlikte görülüyorsa kişide samter sendromu olduğu düşünülür. Bu durumda doktor tarafından gerekli görülürse aspirin ile yükleme (provokasyon) testleri yapılabilir. Bu hastalığın teşhisi yalnızca alanlarında uzman olan alerji ve immünoloji hekimleri tarafından konulabilir.

    Aspirin Duyarlı Astım Tehlikeli Mi?

    Genellikle samter sendromlu bireylerde görülen aspirin duyarlı astım, bireyin yaşamını tehdit edebilen son derece ciddi şikayetlere yol açabilmektedir. Bu yüzden bu rahatsızlığa sahip olan bireyler doktorları tarafından önerilen noktalara uymalı ve tedavi süreçlerini kesinlikle aksatmamalıdırlar.

    Aspirin Duyarlı Astım Tedavi Edilebilir Mi?

    Aspirin duyarlı astım, çeşitli yaşam tarzı değişimleri, semptomatik tedavi ilaçları ve ilaç duyarsızlaştırma tedavileri ile tedavi edilebilir. Tedavi sürecinin detaylarına hastanın genel sağlık durumuna, taleplerine, yaşına ve benzer etmenlere göre özel olarak karar verilir.

    Ana seçenekler aspirin desensitizasyonu ve biyolojik ilaç kullanımıdır. Bu tedavilere uygunluk yönünden hastalar değerlendirilir ve hasta ile birlikte karar verilir.

    Aspirin desensitizasyonu uygulanmayan hastalarda ağrı kesicilerden uzak durulması önemlidir. Bu kapsamda klasik olarak bilinen ana ağrı kesici gruplarından uzak durulması gerekir. Bunların yerine eğer hasta allerji tariflemiyorsa parasetamol 500 mg veya COX-2 inibitörleri olarak bilinen gruptan ilaçlar kullanılabilir. Ancak bu ilaçların kullanımına mutlaka allerji&immünoloji uzmanı ile birlikte karar verilmelidir.

    Samter Sendromu Tedavisi Nasıl Yapılır?

    Samter sendromu tedavisi kapsamında çeşitli medikal ilaçlar ile astım ve rinit şikayetleri kontrol altına alınabilir. Endoskopik cerrahi işlemler ile ise burun polipleri tedavi edilebilir. Ancak bazı hastaların uzun süre kortizon içerikli ilaç kullanması uygun olmaz, aynı şekilde cerrahi tedavi ile istenilen sonuçlar da alınamamış olabilir.

    Cerrahi tedavi ve ilaç tedavisi ile yanıt alınmayan hastalarda 2 farklı tedavi seçeneği bulunmaktadır:

    1. Aspirin desensitizasyonu
    2. Biyolojik tedavi

    Aspirin Desensitizasyonu Nedir?

    Aspirin desensitizasyonu aspirinin küçük dozlardan başlanarak belirli aralıklarla ardışık ve doz yükseltilerek verildiği bir uygulamadır. Bu uygulama ile hastalar aspirini tolere eder hale gelirler. Bu tedaviyi takiben hastaların aspirini günlük almaya devam etmesi gerekir. Tedavi süresince çeşitli ölçümler ve muayeneler ile hastanın takibi sağlanır. Bu tedavi ile hastaların poliplerinde tekrarlamanın azaldığı, astımlarının daha rahatladığı, ilaç kullanımlarının azaldığı görülmüştür. Bu tedavi allerji&immünoloji uzmanlarınca yapılmalıdır.  İşlem sırasında hastalarda alerjik belirtiler olabilir, bu nedenle acil tedbirlerin alındığı ortamlarda yapılmalıdır.

    Samter Sendromunda Biyolojik Tedavi Nedir?

    Biyolojik tedaviler hedefe yönelik etki sağlayan üst düzey tedavi seçenekleridir. Bu tedavi astımı ağır olan ve tekrarlayan nazal polibi olan samterli hastalarda eğe aspirin desensitizasyonu uygulanamıyor ise tercih edilir. En az 1 yıl devam edilmesi önerilir.

    Samter Sendromu Tedavisi Ne Kadar Sürer?

    Samter sendromu tedavisi, tedavi kapsamında gerçekleştirilen uygulamaların türüne göre farklı sürelerde tamamlanabilir. Aspirin desensitizasyonu hasta tolere ettiği müddetçe devam eder. Biyolojik tedavilerin süresi ise tedaviye yanıta göre belirlenir.

    Ankara Samter Sendromu Tedavisi Fiyatları

    Ankara samter sendromu tedavisi fiyatları, tedavinin detaylarına göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.

    Doktora Sorun!
    Call Now Button